ponedjeljak, 13. listopada 2008.

NOVI IZBORNI ZAKON IZNIJETI NA NARODNI REFERENDUM !

REPETITIO EST MATER STUDIORUM!

Uvodna napomena (12. list. 2008.g.): kroz šest ili osam mjeseci u Hrvatskoj će se održati novi izbori za lokalnu samoupravu, a Hrvatska još ni izdaleka nema u pripremi (obećani!) novi izborni zakon. A nema ni (obećano!) novo i stalno Državno izborno povjerenstvo. Nimalo slučajno. Tko još pamti bezbrojna i neispunjena Sanaderova obećanja? Stoga, evo jednog dobrog podsjetnika na neke prethodne izborne podvale glavnog Zloduha HDZ-a i Hrvatskog Sabora – Vladimira Šeksa.

A.R.J.

* * * * * *

Ante Rokov Jadrijević, publicist, Pula / Brtonigla 21. ožujak 1999.g.

gosp. Andriji Rebroviću

predsjedniku ogranka Liberalne stranke Pula

(za gosp. Vladu Gotovca)


NOVI IZBORNI ZAKON IZNIJETI NA NARODNI REFERENDUM !

Gospodin Vladimir Šeks nam opet sprema jedan svoj prljavi izbornji inženjering, po kojemu bi oronuli HDZ na prijevaru svoju „većinu“ od 25 posto izbornih glasova pretvorio u 51-postotnu saborsku većinu. U tome će mu obilato pripomoći već zloglasna „Lista za dijasporu, koju mi u pulskom ogranku Liberalne stranke već duže vrijeme nazivamo „Hercegovačka lista“. Pripomoći će mu i prekrajanje izbornih jedinica, po uzoru na Srbiju na istoku, odnosno po uzoru na njihove gedže zloglasnog Milana Stojadinovića, Dragišu Cvetkovića, Aleksandra Cincar-Markovića i brojne druge hadezenjarske uzore preko Drine. Uostalom, Šeks je to već isprobao na prošlim izborima, 30. list. 1995.g., kada je dio Istre birao zastupnike u Saboru iz Rijeke, a dio Riječana birao zastupnike u Saboru iz Istre (s kojima nisu dijelili gotovo nikakve egzistencijalne probleme). Čak su i neki hrvatski otoci bili povezani tim izbornim zakonom sa Slavonijom, tako da su neki Slavonci birali Lošinjcima i Cresanima zastupnike u Hrvatskom Saboru!

Dakle, Šeks se u svemu ugledao na spomenute srpske gedže iz Srbije na istoku!

Hoće li nam se naša ružna povijest i ovaj put ponoviti?

Gospodin Vladimir Šeks, uz pomoć svoje poluprivatne radne skupine za izradu izbornog zakonodavstva, priprema nam još jedan antidemokratski, t.j. nepošteni izborni zakon. Nažalost, nitko se još ne bavi načinom njegovog donošenja. Po svemu sudeći to će biti izvedeno u Šeksovom Saboru. A to je najgore i najspornije. Naš Sabor je strašno nedemokratski, što se dokazalo već bezbroj puta! Nedemokratski je skrojen i nedemokratski se ponaša, te se tom i takvom „Saboru“ ne može i ne smije prepustiti donošenje jednog takvog ključnog zakona. Jesmo li već zaboravili kako je taj i takav Sabor glatko i bez pol muke odobrio čudni Washingtonski sporazum i još čudniji Daytonski sporazum. A ta dva sporazuma je potom Šeksov Sabor svojski izigravao na sto i jedan način.Dakle, taj i takav Šeksov Sabor je najprije poklanjao Luku Ploče i Prevlaku, da bi se potom svojski koprcao i opirao sprovođenju svojih vlastitih odluka, odnosno zakona. Ukratko, taj i takav Šeksov „Sabor“ ne može i ne smije biti glavni donositelj Odluke o novom izbornom Zakonu! To mora odlučiti čitav narod – na velikom narodnom referendumu.

A na tom narodnom referendumu moraju biti postavljena barem dva krucijalna pitanja:

1. – Jeste li ZA ili PROTIV ovakvog izbornog zakona?;

2. – Jeste li ZA ili PROTIV samo deset izbornih jedinica?.

* * * * * *

Najspornija je tzv. „Lista za dijasporu“ i to prije svega zbog načina na koji se bira. Hrvatska oporba bi morala predložiti da ta lista bude propisana globalno: na primjer da dva zastupnika dođu iz Južne Amerike, dva iz Australije i Novog Zelanda, dva iz Sjeverne Amerike, jedan iz Njemačke, jedan iz ostatka Europe, jedan iz Sarajeva i Lašve, jedan iz Bos. Posavine i na kraju, jedan iz Hercegovine. To bi činilo 12 zastupnika. Moglo bi i samo polovicu od toga, ali po istom principu. To bi tek bila prava „Lista za dijasporu“ – globalna, a ne samo hercegovačka!

Drugi je problem spriječiti da glas u dijaspori ne vrijedi pet do šest puta više od glasa u Domovini. A upravo to se bilo dogodilo prije četiri godine – 30. list. 1995.g.

Nadalje, novi izborni zakon bi morao biti donijet najmanje tri mjeseca prije izbora. Time bi se unaprijed spriječio prljavi izborni inženjering gosp. Vladimira Šeksa.

Bilo bi dobro da se novi izborni zakon donese s načelom apsolutne većine (dakle dvokružni izborni sustav) kao na prvim demokratskim izborima u svibnju 1990.g. Time bi se spriječilo da se netko – kao na primjer gosp. Dario Vukić ili gosp. Šime Đodan – progura u Sabor unatoč protivljenju 76,4 posto glasova u Dubrovniku ili 81,5 posto glasova u Rijeci.

Dakle, novi izborni zakon je (i mora biti!!) stožerni zakon demokracije i conditio sine qua non bilo kakvih novih izbora. Jer izborni zakon određuje tip demokracije u svakoj državi, a ovo što mi u Hrvatskoj imamo posljednjih sedam godina je tipična balkanska i bizantijska oligarhijska demokracija, dakle despocija. Paradoksalno ili ne – stranačka despocija!

Uostalom, sve ovo je već stavljeno pred oligarhiju HDZ-a u onih 20-tak krucijalnih uvjeta Vijeća Europe prije tri i pol godine (uoči Daytona), kojih se Pantovščak nije držao, pa zbog toga sve češće traži svoje nove saveznike u Ankari i Moskvi.

Naš stav u ogranku Liberalne stranke u Puli jest da se izborne jedinice moraju poklapati s granicama županija, jer hrvatski građani u njihovim okvirima rješavaju svoje glavne egzistencijalne i životne probleme, te bi bilo pošteno da u njima rješavaju i svoje političke probleme zastupanja u Saboru..

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., prof., Pula

P.S. (12. list. 2008.g.): Spomenutoj „Hercegovačkoj listi“ je šugavi Račanov ministar vanjskih

poslova Tonino Picula suprostavio još goru „četničku listu“, kojoj je ministar graditeljstva Rade Čačić obnovio čak 35.000 kuća. Tako izbjegli četnici i njihovi jataci ujutro glasuju u Banja Luki, Drvaru, Bos. Grahovu (itd.), te Beogradu, Novom Sadu (itd)., a popodne u Kninu, Benkovcu Kistanjama, Obrovcu, itd.

A na posljednjih parlamentarnim izborima u Hrvatskoj jedan „manjinac“ je kao saborski zastupnik ušao u Hrvatski Sabor sa svega 306 glasova, jedna „manjinka“ sa svega 684 glasa, jedan Musliman sa svega 1348 glasova. Tako neke manjine imaju i do trideset puta veće pravo izbornog glasa, a Pravoslavci dva i pol puta veće od nas Hrvata. Ima li igdje na svijetu veće nepravde. I još se „manjinci“ bune i traže još i dvostruko pravo glasa!

Hoće li nam se sve to ponoviti i kroz 6-8 mjeseci? Jamačno hoće – ako na vrijeme ne dignemo svoj glas protiv tih i sličnih „pravnih“ svinjarija Vladimira Šeksa! Stoga ja prvi dižem svoj glas i počinjem svoju medijsku kampanju protiv toga!

A.R.J.

Nema komentara: