četvrtak, 25. veljače 2010.

KAKO JE MALI IVICA REVIDIRAO KOMUNIZAM U PROVIZIONIZAM


Žanton Žanko, Pula 16. 11. 2003.g.

Uredništvu «Fokusa»


KAKO JE MALI IVICA REVIDIRAO

KOMUNIZAM U PROVIZIONIZAM


Uvodna napomena:


Na našem najboljem hrvatskom internetskom portalu AMAC-Hrvati ovih je dana bio objavljen izvrstan i vrlo koristan članak gosp. Spectatora „Cestom zlatnog teleta“, u kojom se opisuje prljavi trik gosp. Jure Radića, bivšeg HDZ-ovog ministra graditeljstva, a sada velikog tajkuna i vlasnika IGH, da mu Država, odnosno Republika Hrvatska dade kreditna jamstva za gradnju velike autocesta od Bara do Boljara (na granici Crne Gore i Srbije). Ta bi jamstva iznosila preko dvije milijarde i sedamsto milijuna eura! A to je naš vrli gosp. Spectator ocijenio kao ostap-benderovštinu, maestralno opisanu u romanu Ilfa i Petrova „Zlatno tele“.


I ja sam se svojim komentarom pridružio lucidnim i ispravnim ocjenama gosp. Spectatora, a ovaj moj stari članak iz 2003. g. to samo još više potvrđuje. Stoga, kada pročitate ovaj naš stari članak, požurite na portal AMAC-Hrvati (www.amac.Hrvati-amac.com) i pročitajte maestralni članak gosp. Spectatora, a onda se opet vratite na moj glavni blog Semper Paratus Croatiae, gdje ćete i Vi lako stvoriti svoj vlastiti zaključak.

Ante Rokov Jadrijević


* * * * * *


Ovih je dana Račanov ministar gospodarstva dr. Ljubo Jurčić najavio još jednu državnu injekciju Račanovom i Vrhovnikovom brodogradilištu «Viktor Lenac», u iznosu od 12 milijuna dolara. Tko će kome, ako neće svoj svome! Ništa nije rekao kamo je uteklo dosadašnjih 68 milijuna dolara, koje je Račanova Vlada dala svojem glavnom pajdašu u protekle tri i pol godine. Tobože se sve vrti oko nekakve američke starudije zvane «novi dok», koja je drsko i bezobrazno usidrena ispred brodogradilišta «Viktor Lenac», dakle u teritorijalnim vodama općine Kostrena.


Nešto upućeniji ljudi u Rijeci kažu da je dosadašnja «pomoć» brodogradilištu «Viktor Lenac» utekla u jednu malu udbomafijašku banku u Sloveniji, osnovanu kapitalom jedne bivše udbomafijaške banke u Austriji, gdje je bivšoj udbomafiji već postalo «prevruće» koliko-toliko legalno poslovati.


Slovenija je očito postala glavna operativna baza tajnih Račanovih i Linićevih operacija u Rijeci i Hrvatskoj. Još se nezna koliku je i kakvu proviziju Račan dobio od Drnovšeka i drugova za onaj svoj paraf u Piranskom zalivu, kao uostalom i za propali projekt prodaje «Sunčanog Hvara» Slovencima. No, jedno je očito: Račan se od komunizma okrenuo provizionizmu!

.


Isto onako kako mu je Damir Vrhovnik financirao stranku SKH-SDP nakon izgubljenih izbora 1990.g., pa sve do njegovog povratka na vlast 2000.-te godine (i za to na kraju dobio zamašnu proviziju od 68 milijuna dolara za svoj privatni «Viktor Lenac»), sada će na Račanovom odlasku dobiti još i dodatak od novih 12 milijuna dolara (a da otpisane dugove «Lenca» iz doba rušenja Berlinskog zida i ne spominjemo!), tako će mu Damir Vrhovnik ubuduće vraćati «posuđeni» novac u nastupajućim godinama novog i mukotrpnog životarenja i održanja stranke u opoziciji Sanaderovoj vlasti desnog centra i državotvorne hrvatske desnice.


Dakle, od komunizma do provizionizma, mali je Ivica prešao rekordno kratak put. Međutim, taj je put još brže prošla Savkina tobože «hrvatska» i tobože «narodna», a ustvari masonska stranka HNS. Njen drugi po redu vođa je bio poznati veliki hrvatski provizionist Rade Čačić, čije su «provizije» već tada, prije deset godina, graničile s kriminalom. I danas je Rade neumoran i nezasitan: hoće mu se na račun novih hrvatskih dugova «maznuti» nove goleme provizije u Bosni i Hercegovini, za gradnju koridorne autoceste od Šamca do Ploča (provizije preko 300 milijuna dolara!), a pokazuje čvrstu namjeru da slične provizije «mazne» i za gradnju tzv. «Jadransko-Jonske autoceste» kroz (danas) crnogorsko primorje, pa čak i kroz Albaniju – naravno sve na račun hrvatskog naroda, koji bi to drugima financirao svojim novim zaduživanjima i beskonačnim kamatama kod «Zelene lihvarske internacionale» u Londonu i New Yorku!


Srećom, sve to neće tako lako proći kod trećeg najvećeg provizionista u Hrvatskoj – Zlatka Tomčića i njegove udbo-seljačke nomenklature u Zagrebu, Varaždinu i njegovom Križevačkom pašaluku! Ne da se tako lako Zlatko-paša Tomčić i njegovi pašenozi, sve same stare udbaške badže! I oni hoće lavovski dio tih silnih provizija koje kolaju Račanovom Vladom «Koalicije narodnih izdajnika»! Uostalom, zašto bi HSS bio prikraćen u odnosu na Pusićkin HNS?! Zašto bi samo Rade Čačić i Vesna Pusić za sebe i svoju masonsku stranku maznuli tolike stotine milijuna dolara, a da Tomčić i bivše badže ostanu kratkih rukava?!


A upravo je jučer ministar Rade Čačić, bez odgovarajuće uporabne dozvole, pustio u promet dionicu autoceste Zagreb-Goričan, na potezu Novi Marof – Varaždin i tako pobrao predizborno vrhnje u zadnjim metrima predizborne trke. Mora da Račan i Tomčić sada od muke bijesno škripe zubima! Kakva podla prijevara i podvala njihovog koalicijskog partnera, drskog i bezskrupuloznog Radeta Čačića!


Tako je to u prljavom političkom društvu: umjesto komunističkog sna o direktnoj i narodnoj demokraciji, podvalili su nam svoju posredničku, odnosno provizijsku demokraciju – demokraciju od recimo 15 posto! Možda i preko 20 posto?! Tko to? Slavko Linić, Damir Vrhovnik, Rade Čačić, Mara (pšenična) Lucić, Goran Štrok, a iza njih Ivica Račan, Vesna Pusić i Zlatko Tomčić.


Samo naprijed Čačiću i Račane, naprijed u nove provizije! Trebat će Vam za povratak na vlast kroz četiri ili osam godina – a možda i prije! Naime, ako gosp.Šeks ne ispuni svoje današnje predizborno obećanje da će Vas sve, poslije pobjede HDZ-a i hrvatske državotvorne koalicije, sustići teška i čvrsta ruka hrvatske narodne pravde. Bojim se da neće, jer se on i Sanader unaprijed odriču revanšizma prema onima koji su nam se u protekle tri i pol godine teško i podmuklo revanširali! Stoga gosp. Šeks ponovite nam to isto, ali odlučnije i jasnije! Hoćemo baš to čuti, da bismo točno znali za koga i za što ćemo glasati!


Žanton Žanko, Pula

Ante Rokov Jadrijević

Brtonigla


Nema komentara: