petak, 3. listopada 2008.

KAJINOVA »OSVETA ŠMOKLJANA«

Ante Rokov Jadrijević, publicist , Brtonigla / Pula 28. srpnja 2000.g.

Uredništvu Vjesnika

Uredništvu Hrvatskog slova

KAJINOVA »OSVETA ŠMOKLJANA«

Kad gosp. Damir Kajin, zastupnik IDS-a u Zastupničkom domu Hrvatskog Sabora, u gotovo svim dnevnim novinama izjavljuje kako se Istra neće dati opet vratiti pod skute Riječke regije, to onda i ne zvuči loše – na prvi pogled. Međutim, kad se posluša njegova argumentacija, u stilu »ISTRA JE POVIJESNA REGIJA« i slične truć-truć štorije, onda nema druge nego latiti se svog pera i odgovoriti mu ovako:

Gospodine Kajin, pa i Liburnija je povijesne regija. Protezala se sve do rijeke Raše (čak nekoliko stoljeća!), a u svom je sastavu imala sve sjeverno-jadranske otoke, uključujući i Cres i Lošinj. Pa sad slijedi pitanje za »šmokljane«: kako to i zašto IDS neprekidno svojata liburnijske otoke Cres i Lošinj, liburnijske gradove od Labina, Plomina, pa preko Mošćenica, Lovrana i sve do Matulja, a nerijetko se čuje i o granici na Rječini (!!), a poziva se na »povijest«?

A povijest nam govori da su otoci Cres i Lošinj, te Sjeverna Liburnija, bili u sastavu »Istrie« samo za vrijeme Mussolinija, odnosno talijanskog fašizma! Istodobno, ideesovci nam stalno pune uši svojim tobožnjim »antifašizmom«. Gospodin Kajin pak marljivo sudjeluje na skupovima neofašističkih revanšista u Trstu i čak im drži slavnostne govore!

O tempora, o mores!

Nepodnošljiva je lakoća g. Kajina igrati se poviješću.

Ante Rokov Jadrijević

Brtonigla, Istra

Nema komentara: