četvrtak, 8. listopada 2009.

SPERIMO LJAGU SA SVOG OBRAZA !

Ante Rokov Jadrijević, publicist, Pula/Brtonigla 02.12.2001.g.


Uredništvu «Glasa Istre» i Komu Treba: Uredništvu « Fokusa «


SPERIMO LJAGU SA SVOG OBRAZA !


Pročitali smo sjajno pismo gosp. Milana Božića iz Rovinja: « SVE ŽRTVE PALE U ISTRI ZASLUŽUJU SPOMEN » , u Glasu Istre, dne 1. 12. 2001.g. i podržavamo sve ključne argumente iznesene u njemu. Doista je krajnje vrijeme da se stvari (povijesne) stave na svoje pravo mjesto – da se zlo ne bi zauvijek posvetilo, a nažalost sveti se i slavi se još!

Naši zločini iz Drugog Svjetskog rata se još prikrivaju i opravdavaju, a to nije dobro i tako više ne može biti!


Ima pravo gosp. Milan Božić kada kaže: « Postavljanje spomen–obilježja znak je oprosta i sjećanja, civilizacijski čin bez obzira što ga ekstremistički elementi mogu iskoristiti u iredentističke svrhe. To je svojevrsna moralna katarza današnjeg istarskog društva i dug prema prošlim generacijama Istrana.».


Nažalost, iako su nedužne žrtve već odavno oprostile krvnicima svojim najbližih i najmilijih roditelja, braće i sestara, bivši i mnogo slavljeni krvnici nikako ne žele oprostiti svojim nedužnim žrtvama.


To je, inače, već prilično dobro poznati sindrom svih zločinaca na svijetu: njima je ubijena žrtva i poslije dvadeset i više godina kriva za njihov zločin. Stoga je i oprost NJIMA nemoguć – jer ga oni ne bi ni prihvatili! Štoviše, oni bi ga vjerovatno još jednom ponovili – samo da se povrati makar na čas ono njihovo zločinačko vrijeme!


Zbog svega izrečenog, mi bismo predložili nešto vrlo konkretno: Osnujmo odbor za podizanje prvog ne-komunističkog spomen-obilježja u našoj Istri, spomenik našem vrlom narodnjaku iz Žminja Mati Petehu. On je 1945.g. bio zvjerski mučen i ubijen, samo zato što je držao do svog hrvatskog naroda, do svoje katoličke crkve, do svoje kršćanske obitelji i do svog uglednog narodnjaštva. Jedini njegov «zločin» je bio što nije odobravao brojne prethodno učinjene (1943.g.) zločine partizanskih fojbi oko Žminja i Pazina i što nije prihvaćao staljinističku ideologiju komunizma, koje su mu pokušavali nametnuti neki njegovi bliži i dalji susjedi – recimo oni iz Žminja i Barbana, odnosno s Barbanštine.


Spomenik ubijenom Mati Petehu, uglednom hrvatskom narodnjaku iz Žminja bio bi prvi kamen-temeljac naše moralne katarze u Istri, nakon čega bi bio otvoren put za mnoga druga moralna preispitivanja događaja iz tog mračnog i nesretnog vremena. Na tom putu nam ne smije biti nepremostiva zapreka to što će to neki ekstremistički elementi u Istri i Italiji moći iskoristiti u svoje iredentističke svrhe. Pa, Zaboga, oni to ionako čine već skoro šestdeset godina. Pa što? Kad-god oni to čine, oni pljuju po sebi samima i ponovo se valjaju u svom krvavom blatu – jer oni su sve to zlo i počeli!

Na nama je, na našoj starijoj generaciji, da speremo svoje krvavo blato sa svojih časnih obraza. I sa svoga časnoga hrvatskog roda.


Ante Rokov Jadrijević, Pula

Franko Šturman, Rovinj

Nema komentara: