nedjelja, 25. listopada 2009.

CRVENI LI SE «VJESNIK» ?


Ante Rokov Jadrijević, dipl.ing., Pula / Brtonigla 31.list. 2001.g.


Kolegiju novinara «Vjesnika»


Komu Treba: drugu Račanu, Vrhovnom uredniku «Vjesnika»


CRVENI LI SE «VJESNIK» ?


Vidljivo je ovih dana da je «Vjesnik» namjerno izostavio vijesti i rezultate s posljednjih izbora u šest mjesta u kojima se vlast nije uspjela konstituirati. Lako je dokučiti razlog tome. Rezultati nisu po volji «Vjesnikovom» Gazdi. HDZ pobjeđuje, a SDP pada – i to drastično. Šest prema nula za HDZ !


Pametan čovjek bi iz toga izvukao i pametan zaključak: gosp. Ivica Račan bi trebao što prije raspisati prijevremene izbore, jer bi samo u tom slučaju umanjio svoj budući poraz na slijedećim izborima !! Bolje je ikako ostati u Saboru, nego nikako! Prvi potez bi morao biti da obustavi svoj indirektni govor mržnje u svom glasnogovorniku «Vjesniku» i da prestane manipulirati hrvatskim javnim mnijenjem. Poruke s nedavnog (20.list.01.) prosvjednog skupa hrvatskih ratnih veterana, njihovih očeva i majki, njihove mlađe braće, bile su vrlo jasne i ne mogu se ničim izbrisati, pogotovo NE histeričnim reakcijama, manipulacijama i zamjenama teza svojih starih pasdarana (tipa Zorana Vodopije) i novo-Skojevaca (tipa Branka Vukšića).


U laži su kratke noge, druže Račan !!


Zar je Zoran Vodopija baš morao proći Vaše sito i rešeto, gosp. Račan, pa dan uoči tog našeg skupa napisati u «Vjesniku» (str.3., «Hrvatska, među ostalim») ovako: « Product of Croatia – autohtoni proizvod – leteći cirkus Mirka Čondića, pod parolom: Vi ne morate ni putovati, mi Vam mitinge dostavljamo izravno u Vaš dom». A dva-tri dana ranije isti Vodopija je prognozirao da bi se na Jelačić-placu mogao okupiti čitav jedan – zbor stanara! Duhovito, baš u stilu najnovijeg «Vjesnika» ! Možda se i nije čuditi rečenom Vodopiji: Nomen est omen. Vodopija, popadija, Šumadija, pešadija, srbadija....ija, ija, ija! Čuditi se je glavnom uredniku «Vjesnika», koji takve prizemne gluposti i gadosti pušta na stranice «Vjesnika».


A što tek reći za mladog Branka Vukšića? Držim da ga je najbolje citirati, pa neka sam čita svoje gadosti: a/ «neuvaženi zastupnik Anto Kovačević»; b/»najveći saborski klaun»; c/»faca od madraca»; d/»novoprimitivac»; «šarlatan»; e/»kokošarska atmosfera» (u Saboru, dakako); i t.d.; moglo bi tako kilometrima. A nigdje ništa slično za njemu očito simpatičnu i dragu, ali nažalost i nepristojnu Vesnu Pusić i njenog Radimira Čačića. Koji složno tvrde da je Hrvatska bila agresor u BiH. Koja je u ono vrijeme postojala samo na papiru (kao uostalom i dan-danas!). Dakle, da je «agresija» na tadašnju de facto «Republiku Srpsku» ( u njenom najnakaznijem nastajanju i obliku) bila «agresija» na BiH.


Kakve bolesne mentalne umotvorine! A one dobivaju izravnu podršku u «Vjesniku».


Crveni li se zbog toga «Vijesnik»?


Tako napokon dolazimo do isčašenog članka Glavnog urednika «Vjesnika», gosp. Krešimira Fijačka: «Granice profesije», (od 26.10.01., str.12), u kojem on nezgrapno pokušava definirati pojam tzv. «državotvornog novinara», očito ciljajući na mladog Denisa Šabića (iz mog rodnog Sinja), koji je vodio nedavni prosvjedni skup na Jelačić-placu, a koji je dan nakon toga dobio otkaz kao suradnik HR-a. Gosp. Fijačko uvijeno napada Denisa Šabića i brani (režimsko pravo na) otkaz hrabrom mladom novinaru, jer je navodno prekoračio granice novinarske profesije, a istovremeno gosp. Fijačko pod svojim skutom gaji režimske novinarčiće tipa Vodopije i Vukšića! I ne pomišlja da i njima treba dati otkaz, jer su i oni prekoračili – svojim evidentnim govorom mržnje – granice novinarske profesije. Pa, kako to da je «državotvorno novinarstvo» nedopustivo, kao tobožnji i nedopustiv, izravan politički angažman novinara, a režimsko novinarstvo to, kao, nije. Nije nedopustivo kao izravan politički angažman.


Gdje je, dakle, tu logika zdravog razuma, druže Vrhovni uredniče «Vjesnika», gosp Račan?! Zašto ste otkaz dali samo Šabiću, a ne i Vodopiji i Vukšiću?!


× × ×


Očito je da je «Vjesnik» previše pocrvenio, nažalost ne od stida, nego od režimskog novinarstva. A to ne može tako još dugo. Jer je kontraproduktivno. Vrijeme je početi pakirati novinarske kufere, jer HDZ-ova lokomotiva već dahće za vratom.


I na kraju, ali ne manje važno:

Ceterum censeo: « dolje gedže s Pantovščaka!»


Ante Rokov Jadrijević

Nema komentara: