četvrtak, 15. listopada 2009.

«NAJVEĆI PROBLEM OVE DRŽAVE NISU VISOKI DUGOVI», NEGO RAČANOVI NESPOSOBNI VISOKI «DRUGOVI»

Žanton Žanko, Pula 21. rujan 2003.

Ante Rokov Jadrijević, Fažana


Uredništvu «Vjesnika»

Uredništvu «Hrvatskog slova»


«NAJVEĆI PROBLEM OVE DRŽAVE NISU VISOKI DUGOVI», NEGO RAČANOVI NESPOSOBNI VISOKI «DRUGOVI»


Na Hrvatskom radiju smo u petak 19.rujna 2003.g. čuli dio eksplicitne izjave gosp. Ivice Račana, predsjednika hrvatske Vlade da je (citiram): «Najveći problem ove države visoki dug». Sutradan, u njegovom «Vjesniku» ta je rečenica izostavljena, odnosno cenzurirana i udrobljena u groteksnu izjavu bivšeg direktora Ureda Svjetske banke Andrewa N. Vorkin-ka, da je «Gospodarski rast u Hrvatskoj proteklih godina 10 puta veći od rasta u EU».


Očito se radi o još jednom recidivu staljinizma i titoizma: na svaku nespretno izgovorenu istinu, odmah doliti deset puta veću laž, te klackalicu javnog mnijenja pretegnuti opet na svoju stranu. Bravo «druže» Andrew Vorkink!


Račan se odmah pokušao popraviti, ovako: „Mi smo na putu prema Bruxellesu daleko odmakli“. Točno, odmakli smo se, a ne primakli! A onda je sve to «Račan potkrijepio podacima, prema kojima je bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Hrvatskoj danas veći nego prije nekoliko godina».

Još jedna tipična Račanov nezgrapnost! Kakav «proizvod», kada svake godine uvozimo robe za deset miljardi Eura, a izvozimo za upola manje, odnosno za svega 4.7 milijardi Eura! Jadan je i mizeran taj Račanov «proizvod»! Osim ako je GDP mjera «potrošnje» u Ri-Banki, «Lencu», NE Krško, Enronu, itd.


A i gosp. Hans Flickenschield, direktor iz MMF zadužen za Hrvatsku ne preza da predizborno pomaže Račanu i hvali ga za bezbrojna «postignuća» na putu u MMF-ovo ropstvo. Jedino mu malo zamjera za još uvijek nesređene zemljišne knjige, za koje je Račan prije godinu i pol baš od Hansa Flickenschielda, odnosno MMF-a, posudio 45 milijuna eura za sređivanje zemljišnih knjiga! Dobri Hans mu malo zamjera i za spori povratak Srba i njihovih starih privilegija, a namjerno «zaboravlja» da je Račanu čudnovata Vlada EU-a, preko mreže («umreženih») euro-banaka posudila 40 milijuna eura za povratak novih 22.500 Srba, uz još 40 milijuna eura s odgodom plaćanja od pet godina (da bi desnica kada preuzme vlast u ovoj našoj nesretnoj zemlji odmah dobila omču oko vrata!). Bravo «druže» Hans Flickenschield!


Jednu malu i siromašnu zemlju, nedavno izašlu iz prljavog i krvavog rata, a nakon toga i reintegriranu uz brojne ucjene, ustupke i otežavajuće kompromise, teškom mukom kako-tako obnovljenu, a onda uz pomoć američke i britanske ambasade dobivene na predizbornoj (!!) tacni, pa je u kratkom roku od svega tri i pol godine vlasti zadužiti za preko 12 milijardi dolara, e to mogu samo Račanovi visoki «drugovi». Oni su najveći problem ove zemlje, a ne visoki dugovi!


Najbolji i gotovo jedini način da se oslobodimo dugova jest da se prije toga oslobodimo «drugova». Srećom, izbori su pred nama. Pošaljimo ih još jednom, ovaj put i posljednji put u ropotarnicu prošlosti. A nakon izbora neka im nova hrvatska vlast – hrvatska desnica i desni centar zajedno – odmah zaplijene svu imovinu u njihovim bankama, kako u Rijeci i Dubrovniku, tako i u njihovim tajnim bankama u inozemstvu. Na to nas upućuje iskustvo Istočne Njemačke, gdje se bivši komunisti uspješno finaciraju kapitalom davno pohranjenim u malim privatnim bankama na Zapadu. I opet nude svoj opijum i svoju utopiju narodu.


Račanova Vlada i njeni grabežljivci su zadužili Hrvatsku preko 12 milijardi dolara. Zna se da je izgradnja cesta progutala tek petinu toga novca. Komu i gdje je otišao ostatak od oko 9 mijardi dolara?! Je li polovica tog novca, odnosno kapitala, odlivena u inozemstvo?


Franjo Tuđman i njegov HDZ su naslijedili 3,5 milijardi dolara duga iz stare komunističke Jugoslavije. Uz to su nam oteli svo oružje, sve ambasade, svu imovinu na teritoriju Srboslavije. Pa ipak smo s Franjom Tuđmanom na čelu stvorili snažnu i pobjedničku HV, pet godina izdržavali preko 700.000 svojih i bosanskih prognanika i izbjeglica, hranili smo vojsku od preko 150.000 vojnika na crti bojišnice i još oko 50.000 u pozadini crte bojišnice, Ustrojili smo novu državu i novu diplomaciju, itd. Sve je to koštalo barem novih 6 milijardi dolara, novog zaduženja u inozemstvu. Dakle, Franjo Tuđman nam je ostavio manje-više čist račun! Stoga se Račan nema na čemu «vaditi». Račune na vidjelo! A najblaža mu je kazna – gubitak izbora. Ostalo će utvrditi sudovi.


Žanton Žanko, Pula

Ante Rokov Jadrijević, Fažana


P.S.: ni Vjesnik, ni „Hvatsko slovo“ ovaj tekst nisu objavili.


Ž.Ž. & A.R.J.

Nema komentara: