utorak, 7. travnja 2009.

GOSPODINE RAČAN, OVU DRŽAVU TREBA DEBIROKRATIZIRATI !

Ante Rokov Jadrijević, Pula / Brtonigla 22.II. 2002.g.

Uredništvu «Vjesnika» i Komu Treba: gosp. Ivici Račanu

GOSPODINE RAČAN, OVU DRŽAVU TREBA

DEBIROKRATIZIRATI !



Uvodna napomena (2009.g.):
Da se u Hrvatskoj ništa ne mjenja neka kao dokaz posluži ovaj stari tekst:

Prošlog sam tjedna, ovog mjeseca veljače 2002.g., morao poći na registraciju svog auta i krenuo sam u obližnji puljski centar za tehnički pregled poduzeća «Brioni». Kad su pregledali Prometnu dozvolu vozila, nadležna službenica mi je rekla da moram otići u Umag, jer je tekuća knjižica «potrošena», t.j. nema više slobodne rubrike za novu registraciju. To me začudilo, pa sam priupitao zar oni to ne mogu sami riješiti telefonom ili faksom, ali su o ni rekli «da su takvi propisi»!

To sam još nekako «progutao».

U Umagu sam u ponedjeljak otišao na tehnički pregled i prošao manje-više standardnu proceduru, ali kad sam sve konačno završio i platio, onda su me uputili u Policijsku postaju da mi tamo udare pečat. Jer da je takav propis! Otišao sam i tamo i za manje od pet minuta i to obavio – bez ikakvih suvišnih formalnosti.

Naoko, tu je priči kraj. Tipičan balkanski birokratski kraj!!

Međutim, nismo baš svi mi Hrvati balkanske ovce ili koze, odnosno «stoka sitnog zuba», da se s nama netko može tek tako birokratski izživljavati! Zar je potrebno da zbog samo jedne pisarske sitnice čovjek mora otputovati čak 95 kilometara od Pule do Umaga i to samo zbog jednog birokratskog pečata, te se odmah nakon toga vratiti nazad u Pulu putem dugim još 95 kilometara?! Zar smo još uvijek tako duboko u birokratskom etatizmu propalog komunizma?

Jedan moj prijatelj iz Zadra, koji živi u Novigradu, mi se na ovu moju priču samo gorko osmjehnuo i rekao da on za svoj kombi-furgon mora jednom godišnje ići u Zadar, jer ga ne može registrirati u Umagu, jer «takav je propis»! A kad sam istu priču ispričao mojem puljskom prijatelju zvanom Mata «Vukovarac», on mi je rekao da on svoju staru krntiju mora jednom godišnje nekako dokotrljati do Vukovara da je tamo registrira, jer to ne može u Puli, jer «takav je propis»!

A Mata je stari Vukovarski branitelj i ratni vojni invalid.

Sada javno pitanje premijeru Račanu: Gospodine Račan, zašto već jednom ne započnete onu često najavljivanu debirokratizaciju i deregulaciju ove države, koju od Vas uporno traži i MMF? Nije li prošle godine Vaš potpredsjednik Vlade R.H. gosp. Slavko Linić više puta najavljivao to isto? Zar nije gosp. Linić nekoliko puta gromko najavljivao smanjenje državne birokracije za 30.000 državnih birokrata, prije svega u Vladi, ministarstvima i Saboru. Nažalost, na Vašem nišanu su samo Hrvatska vojska i Hrvatska policija. Kako to?

Moj savjet Vama glasi: odmah ukinite desetak ministarstava, a njihove službenike pošaljite smjesta na Zavod za zapošljavanje! Od ukinutih ministarstva eventualno formirajte Vladine Urede s istim zaduženjima, ali sa samo dvadeset posto sada zaposlenih.Umjesto tih ministarstava osnujte novo Ministarstvo za debirokratizaciju države ! I za deregulaciju. Čak nije nužno ni da to bude novo ministarstvo. Možete razdvojiti Ministarstvo Pravosuđa i državne uprave na dva dijela, odnosno dva ministarstva: Ministarstvo Pravosuđa i Ministarstvo za debirokratizaciju državne uprave. A u tom novom ministarstvu odmah osnujte i Ured za zaštitu potrošača (naročito od bezobraznih državnih monopola kao što su INA, HEP, HT, HP, HTV, Vodovoda, itd.). Svi koji nas mogu pljačkati, ti nas i pljačkaju. A to narod dobro pamti, a izbori baš i nisu tako daleko! Mnogi će uskoro morati ponovo spakirati svoje kufere, pa na novo «čekanje». Ali i tamo su sva mjesta već popunjena, rang liste popunjene, startne liste popunjene...A vremena je tako malo preostalo.

Stoga, učinite već nešto, gospodine Račan, prenite se iz opasne letargije! Mi birači nemamo više strpljenja!

A.R.J./

P.S.: Zar sve ovo danas, 7. travnja 2009. godine ne podsjeća neodoljivo na ovu sadašnju Sanaderovu Vladu, koja još nije ukinula 12.000 glupih propisa iz bivše države (Jugoslavija)? Umjesto debirokratizacije i deregulacije (odnosno „Regulatorne giljotine“), nama je Sanaderov poslovođa i šeksualni manijak skrojio još 40 posto suvišnih i neprovedivih zakona - ali ni to nije učinjeno nimalo slučajno! Naime, štiti se ova današnj„Banda lopovska“, jednako onako kako se štitila i Račanova i Mesićeva „Banda lopovska“ nakon povratka na vlast 3. siječnja 2000.g.!

A dali se danas itko sjeća da nam je ministra prometa Božidar Kalmeta prije tri godine bio obećao da će se tehnički pregledi naši automobila vršiti tek svake druge, a možda i svake treće godine, navodeći primjere nekih zapadno-europskih zemalja??!

A.R.J.

Nema komentara: