srijeda, 19. studenoga 2008.

PROGON HRVATSKIH PROFESORA U ISTRI

Prof. Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing. 25. rujna 2.000.g.

Uredništvu Hrvatskog slova Komu Treba: Gl. i odg. uredniku

Uredništvu Slobodne Dalmacije gosp. Josipu Joviću

PROGON HRVATSKIH PROFESORA U ISTRI

Gotovo dramatična ispovijest prof. Marka Maršića u Hrvatskom slovu od 22. rujna 2.000-te g., konačno će otvoriti oči cjelokupne hrvatske domovinske javnosti prema činjenici Sječe hrvatskih ravnatelja u Istri. Recimo to već na početku ovog teksta: Ravnatelje škola u Istri se već gotovo 30 godina nije biralo po kriteriju kvaliteta, niti usmjerenju prema podizanju kvaliteta, nego ili prema starom Rankovićevom kriteriju naroda pouzdanog i državotvornog, ili pak po kriteriju domaće autohtonosti – mora biti baš Istrijan. Zato nam se ovih posljednjih mjeseci i moglo dogoditi da mjesto ravnatelja nekih važnih škola u Istri izgube prof. Marija Kostelić, prof. Branka Sironić i prof. Grozdana Škabić, prof. Sanja Medica – Jerominov. Tu bi se u velikoj mjeri mogao ubrojiti i slučaj prof. Marka Maršića – koji je (što se mora priznati) dobio najteži zadatak preuzimanja jednog od najtvrđih srpskih bastiona u Puli (ostali su Glas Istre, Radio Pula, Radio Maestral, NK Istra, te gotovo svi sportski klubovi, itd.).

Danas gotovo polovica srpske djece pohađa talijanske škole u Puli, Rovinju, Poreču, Umagu i Bujama, a raste pritisak IDS-a za legalizacijom dvojezičnosti (s krajnjim ciljem talijanske jednojezičnosti!!) u cijeloj Istri, dakle i tamo gdje nikad u čitavoj povijesti nije živjelo ni pet posto Talijana!

Dramatičan iskaz prof. Marka Maršića o sječi hrvatskih ravnatelja vapi za hitnom istragom točnosti njegovih optužaba i hitnom intervencijom ministra prosvjete i školstva g. Vladimira Strugara. Međutim, to se sigurno neće dogoditi, jer se ministar Strugar već pokazao i dokazao nedoraslim tom pothvatu. On se dosad, u ovih proteklih 7 do 8 mjeseci uglavnom bavio nekom poluznanstvenom fantastikom uvođenja nekakvih Waldorfskih pedagogija, odnosno daljnjom bastardizacijom hrvatskog školstva, stoljetnim vizijama razvoja školstva u (silno devastiranom) hrvatskom školstvu, izbjegavajući rješavanje bilo kojeg iole ozbiljnijeg i konkretnijeg školskog problema u Hrvatskoj. S jedne strane njega je lako razumjeti: On očito ne računa na dugovječnost ove svakim danom sve čudnije i sve crvenije hrvatske Vlade, ali i sve crvenijeg Pantovščaka.

Tko će dakle u Hrvatskoj zagristi u taj vrući problem sječe hrvatskih ravnatelja škola u Istri? HSLS sigurno neće, jer njihova prosvjetna perjanica dr. Ivan Čehok (u Slobodnoj Dalmaciji od 23. rujna ove 2.000-te godine) gotovo bezrezervno podržava ministra Strugara (odnosno njegov hvalevrijedan napor), što je logično očekivati od jednog socijal-liberala. On zagovara povezivanje obrazovnog sustava s okruženjem u kojem škole još uvijek djeljuju kao zasebne socijalne ceze (završen citat). Ali, zaboga, škole baš i moraju biti zasebne socijalne ceze! Pa nećemo se valjda ovdje u Istri (kao i u njegovom rodnom Varaždinu) spuštati na nivo jednog prostačkog, bukačkog i huškačkog IDS-a, s kojim se uzaludno (??) borio i danas poraženi prof. Marko Maršić. Još više treba žaliti za prof. Marijom Kostelić iz (IDS-ova) Vodnjana, kojoj upravo istječe otkazni rok i uskoro će se naći potpuno bespomoćna na ulici!

Nama sigurno neće pomoći ni SDP, čijom pobjedom su najviše profitirali ratoborni Srbi u Puli (čast ostalim lojalnim Srbima u Puli i Istri). To su oni koji su prije 1990.g. bli većinom ravnatelji škola u Istri i koji su digli glave, očekujući političku i prosvjetnu restauraciju u Istri i u Hrvatskoj. SDP je svakim danom sve crveniji, a to je i predsjednik Republike Stipe Mesić, te s te strane nemamo što više očekivati. Jedina naša šansa je HSS. Ja kao član Gradske organizacije HSS-a Pule javno pozivam Zlatka Tomčića, predsjednika naše stranke, da oštro ukori Vladimira Strugara, člana naše stranke, da se odlučnije i oštrije postavi prema srpskoj sindikalnoj podružnici u pulskoj Industrijsko-obrtničkoj školi, da u tu školu najhitnije pošalje specijalnu komisiju inspektora Ministarstva prosvjete i školstva, koja bi u najkraćem mogućem roku provjerila sve iznesene navode prof. Marka Maršića, te ako ih nađe utemeljenima, rasturi to agresivno gnijezdo i leglo srpske šovinističke propagande i djelovanja.

Isto to bi rečena komisija inspektora Ministarstva prosvjete i školstva iz Zagreba trebala učiniti i u IDS-ovskom gnijezdu i leglu u Osnovnoj školi u Vodnjanu, te vratiti na posao prof. Mariju Kostelić!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

P.S.: Tzv. Hrvatsko slovo ovo nije htjelo objaviti, ali je Slobodna Dalmacija legendarnog

Gl. urednika Josipa Jovića ovo objavila u cijelosti. Hvala mu!

Dakako, Zlatko Tomčić nije ništa poduzeo, osim što me je – preko svog opskurnog

brata Zdenka Tomčića, poznatog Porečkog muljatora prljavom mućkom isključio iz

HSS-a (zajedno s mojim prijateljima dr. Edom Matoševićem i Predragom Rojnićem.

A.R.J.

Nema komentara: