nedjelja, 9. kolovoza 2009.

NIKAKVA ARBITRAŽA NE DOLAZI U OBZIR !

Franko Šturman, Istarska nezavisna stranka Rovinj, 16. kolovoz 2002.

Ante Rokov Jadrijević, hrvatski Socijal-radikal


Uredništvu „Glasa Istre“

Uredništvu „Vjesnika“


NIKAKVA ARBITRAŽA NE DOLAZI U OBZIR !


U moru bezbojnih , i reklo bi se sterilnih reagiranja raznih hrvatskih stranaka povodom posljednjih u nizu slovenačkih provokacija u Piranskom zalivu, usuđujemo se upozoriti istarsku i ostalu hrvatsku javnost na najvažnije činjenice koje još nitko nije ni pokušao spomenuti, a krucijalne su za genezu spora u Piranskom zalivu.


1./- To je najmanje ribarski spor (kakao danas svi to tvrde), nego je to samo jedan mali dio spleta teritorijalnih „sporova“ (slovenačkih teritorijalnih pretenzija na staro hrvatsko ozemlje) od naše Svete Gere, naše Metljike, našeg Raskrižja, Štrigove, pa i Mokrica, a ako bi smo pošli malo dublje u komunističku prošlost (Kardelj, Kidrič i Stane Rozman!) onda bi se jasno vidjelo da je sve to počelo još 1945., pa i prije. Podsjetimo se još samo na godine 1955. i 1956., kada su nam Slovenci na Gornjoj Bujštini oteli šest crkvenih župa (Hrvoji, Topolovac, Gradin, Pregare, Črnica, itd.).


2./- Potvrdilo se u proteklih desetak godina da su nam Slovenci najgori susjedi. A to se dalo naslutiti još od vremena Franca Miklošića, Janeza Kopitara, oca i sina Franca i Milka Kosa. Naime, od njih je počela geneza ideje o „Velikoj Sloveniji“, koja je svoj prvi slom doživila 1919.g., tijekom plebiscita u Koruškoj, kada se Koruška oprijedijelila za Austriju, te 1945.g., kada se izjalovila ofenziva (jedine dvije) slovenačke divizije (30. i 31.) na polovicu susjedne Furlanije (Videm-Udine, Tržić-Monfalcone, Gradišku-Gradisca, Gradec-Grado, dolinu Nadiže- Natisone i sam grad Trieste-Triest! Tek tada su Kardelj i Kidrič od Tita zatražili – kao kompenzaciju – Kopar, Izoli, Piran i (nedvojbeno hrvatsku!) Luciju Sečovlje. Dakako, i hrvatske solane ispod Sečovlja, na obe strane ušća Dragonje!


3./- Mi smo se davno (još pred Božić 2001.g.!) prestali čuditi premijeru Račanu, kada je iz još uvijek neshvatljivih razloga potpisao onaj Sporazum o Piranskom zalivu s Drnovšekom, koji je na veliku štetu hrvatske Istre i matične domovine Hrvatske. Tko je nas u Istri išta pitao o tome? Pa ipak, mi nismo toliko glupi da ne bi čisto zdravorazumski shvatili da je o svemu tome pitan i Jakovčić, i Kajin, i Dino Debeljuh (onaj koji je onoliko galamio u studenom 1991.g. zbog postavljanja granice na mostu preko kanala Sv. Odorika, kod hrvatskih sela Škrila i Mlini.


4./- Glede najnovijeg intervjua gosp. Ivana Jakovčića, župana istarskog, upozoravamo na pokušaj nove podvale istarskim Hrvatima: IDS se kasno „probudio“, tek kada je propala njegova paklena propaganda za meku granicu prema Kopru i Trstu, a čvrstu granicu prema Hrvatskoj! I kad im je „nestalo“ 28.000 „Ištrijana“ pri posljednjem popisu stanovništva Hrvatske!

Sjećamo se njihove žestoke kampanje protiv granice na Dragonji (ustvari na kanalu Sv. Odorika!), protiv dvije Tibo-kućice kod Škrila i Mlini, sredinom studenog 1991.g. Podsjećamo zaboravne na ondašnje naše reagiranje „Trabunjanje provincijskih kvazi-intelektualaca“, krajem studenog 1991.g., objavljenog tih dana u „Glasu Istre“.


A što bi tek bilo da je dr. Franjo Tuđman bio (a trebao je!) zatražio povrat granice na Ušće Dragonje – kako je bilo dogovoreno još polovicom 1944.g. sa SNOS-om!


5./- Posljednji niz incidenata pokazuje da je naš predsjednik dr. Franjo Tuđman bio u ravu kada je čvrsto držao uzde pregovora sa Slovenijom oko Piranskog zaliva i da je ona visoko-stručna komisija Prof.dr. Hrvoja Kačića bila na visini zadatka. Stoga nikako ne razumijemo zahtjeve HDZ-a i HSS-a Istre (Milića i Gmitrovića) za nekom novom „stručnošću“ oko tog problema. Treba li nam neki novi Oauletta u toj komisiji?


Naprotiv, mi čvrsto držimo da u blizinu Savudrije treba poslati tenkove i buldožere, koji će srušiti barem polovicu nelegalno sagrađenog novog gradića Monte Rosso (Crveni vrh) i tako dati jasnu poruku Ljubljani da Hrvatska više neće dopustiti nelegano, odnosnoilegalno širenje Slovenije po Savudrijskom poluotoku i cijeloj Bujštini (to jest našim dijelom bivše zone-B bivšeg STT-a). Presedan i primjer za to nam je dao Izrael, koji već nekoliko mjeseci tenkovima i buldožerima ruši kuće Palestinaca u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali!


Uostalom, sjetimo se našeg upornog Vilija Bassanese-a, nezavisnog vijećnika općine Umag (i Savudrije), koji stalno upozorava: „Zbog naše nesposobnosti , strani državljani od Crvenog Vrha do Lovrečice bespravno dižu vikendice“ (vidi: „Glas Istre“, 22. siječnja 2.002.g.). Naime, bilo je već više upozorenja na „kriminal u katastru“ općine Umag, te Novigrad, Brtonigla i Buje, ali se nažalost još nitko nije pokrenuo! Prisjetimo se, sada i ovdje, kako je novigradska Pineta data Slovencima na rok od trideset godina! Skoro badava!


6./- Pokazuje se tragičnom politika Stipe Mesića i Ivice Račana na bezumnom slabljenju HV-a (Hrvatske vojske). Nnajnoviji niz incidenata na Dunavu, na Uni i u Piranskom zalivu pokazuju da HV treba jačati, a ne slabiti! Nama ne trebaju nikakve „arbitraže“ za nedvojbeno naš teritorij! Ne treba nam ni NATO kao neki budući arbitar! Držimo se samo strogog reciprociteta i ništa više. Jer je reciprocitet najbolja zaštita našeg narodnog i državnog suvereniteta! Njega, i samo njega se moramo držati u odnosima sa svim našim susjedima, pa i sa međunarodnom zajednicom! Dakle, VIGILANTIBUS JURA!


Franko Šturman, predsjednik INS-a,

Ante Rokov Jadrijević, član




P.S. (2.000.g.): „Glas Istre“ ovo nije htio objaviti. Međutim, potpuno neočekivano ga je

objavio „Vjesnik“, iako tek nešto više od polovice. Da, ali

kako? Evo kako!


23. kolovoza 2.002.g.


Gospodine druže Račan!


Danas je Vaš pokvareni „Crveni Vjesnik“ i Vaš pokvareni „drug“ Krešimir Fijačko, Glavni urednik „Crvenog Vjesnika“ grubo – u svom i Vašem staljinističkom stilu – falsificirao ovaj MOJ (90 posto moj!!) tekst, i to izostavljajući moje ime u potpisu teksta!


Ma je li moguće da se Vi i Vaša „Staljinova kopilad“ (pamtite li još ovu moju sintagmu iz ljeta 1990.g.?) baš nimalo ne možete promijeniti?! A zvali ste Vašu SKH-SDP stranku „Stranka demokratskih promjena“. Pa u čemu ste se Vi i „drug“ Fijačko promijenili?


Kada ćete konačno shvatiti da ne možete, niste mogli i nikad nećete moći UŠKOPITI sve nas Hrvate? Sjećate li se što je govorio ponosni i nezavisni De Gaulle? Govorio je da je lakše vladati s pomoću laskavaca, ulizica i kojekakvih pripuza, ali samo dok stvari (same od sebe!) idu dobro. Ali kad nastupi krucijalni problem ili duboka kriza, onda su „nezgodni kritičari“ jedini koji mogu pomoći riješiti takav problem ili takvu krizu!


Očito je da ste Vi osobno, kao i novinari tipa Krešimira Fijačka „potrošena roba“. Otiđite dok ne napravite još veću i neoprostivu štetu hrvatskoj Državi i hrvatskom narodu. Nije svaki vojnik (Partije) za maršala, niti je svaki mornar za kapetana. A vi niste ni za jedno, ni za drugo! Stoga otiđite što prije, otiđite smjesta! I Vi i Vaš „drug“ Krešimir Fijačko!


Ante Rokov Jadrijević,

dipl. ing. el/tronike

Nema komentara: