nedjelja, 19. srpnja 2009.

TKO TO TAMO ZAMAGLJUJE?

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., Prof., Pula 24. ožujak 2002.


„Hrvatskom slovu“ i Komu Treba


TKO TO TAMO ZAMAGLJUJE?


U grčevitom trenutku za Račanov režim i njegovu „Koaliciju Narodnih Izdajnika“, kada se otvorio ambis ispod Riječke banke i ambis ispod nevjerovatno „uspješnog“ brodogradilišta „Viktor Lenac“, kada je u tijeku novi egzodus Hrvata iz Bosne, kada još nije završena Linićeva „naftna afera“, ministar unutarnjih poslova u Račanovoj Vladi Šime Lučin pokušava odvući pažnju hrvatske javnosti na strahovito važan problem prometnih prekršaja, najavljujući svoj novi i još genijalniji prijedlog novog zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Dakle, što je gubitak „Viktora Lenca“ od 30 i oho-ho kusur milijuna dolara ili gubitak od preko 100 milijuna i oho-ho kusur milijuna eura Riječke banke, prema 0,5 do 0,8 grama alkohola pripitih vozača po kilogramu njihove (tjelesne) težine! Što je prema tome problemu jedan mali problemčić novog egzodusa Hrvata iz Drvara? Zar sigurnosni pojas u automobilu nije važniji od sigurnosnog pojasa na hrvatskim granicama? Zar problem mobitela u automobilima nije daleko važniji od onih 42 milijuna dolara koje je Goran Granić „ustupio“ bankrotiranom američkom Enronu?


Dakle, potonula je udbomafijaška Riječka banka, potonuo je udbomafijaški „Viktor Lenac“! Neka je, bilo je i vrijeme! Oni koji u Banskim dvorima u to nisu htjeli vjerovati 1990./1991.g., kada je Ante Rokov Jadrijević u „Viktoru Lencu“ (u onom vremenu nazvanom „Brodogradilište Viktor – Rokov -Vrhovnik“) „čistio Petu kolonu“ i zato dobio otkaz dok se kao dragovoljac nalazio na ličkom bojištu 1992.g., sada će se znojiti pred „učiteljicom života“ i strepiti da njihovo korumpirano ime ne izađe na vidjelo!


Ne, diler Riječke banke Eduard Nobilo ništa nije radio na svoju ruku! I nije to problem ni od jučer, ni od prekjučer. To je prastari „problem“ Riječke banke, još od vremena njenog starog direktora Togunjca i uspona njegovog (tada) mladog zeta inž. Damira Vrhovnika. I vremena one stare riječke Udbomafije Grahovca, Kadijevića, Stevanovića, Karanovića i Linića (koji je u to vrijeme bio financijski direktor Rafinerije Rijeka). Riječka banka je bila najjača utvrda srpske Udbe u Rijeci. Kroz nju su se srpska Udba i KOS-ovac Damir Vrhovnik obilato financirali. Kada se otkrije barem polovicu tih tajnih veza, saznat će se da je to daleko najveći skandal u povijesti komunističke Hrvatske, za koji su znale sve komunističke glavešine od 1975. godine naovamo ( (računajući tu i Račana)! Bio je to „permanentni rođendan Dedinjske i Kumrovečke djece“, da spomenem samo Mišu Broza i Vanju Špiljka. A kada (nekažnjeno) kradu prvi, počnu krasti i drugi. A na kraju će se – možda – saznati koje je sve Tuđmanove ministre bio potkupio Damir Vrhovnik i pomoću čijeg se prljavog novca Ivica Račan vratio na vlast u Hrvatskoj!


Pročitao sam u „Glasu Istre“ (odnosno riječkom „Novom listu“) izvrstan članak Sergeja Gerca, koji ni ranije nije štedio inž. Damira Vrhovnika. Izostavio je, međutim, Slavka Linića i Gorana Granića (ništa bez Granićevih „službenih tajni“!). A iznad svega je g. Gerc izostavio korumpirane novinare „Novog lista“, naročito one koji su bili na stalnom platnom spisku direktora brodogradilišta „Viktor Lenac“ inž. Damira Vrhovnika, naročito one koji su sve moje intervjue 1991./1992.g. iskrivljavali u korist direktora Damira Vrhovnika. Nije, dakle, spomenuo „nenadmašnog“ Gorana Drenjaka, Nevenku Petković, Koraljku Martić i slične. Bez takvih novinara Damir Vrhovnik ne bi bio ono što je bio, a ni tek sada otkrivena šteta koju je on pričinio Riječkoj Banki, „Viktoru Lencu“, Rijeci i Hrvatskoj ne bi bila tolika; bila bi deset puta manja. A kolika je stvarno, to ćemo tek saznati. Ako ikada saznamo....


Dakle, Budiša, Ti si na potezu!! Ne daj im da to opet zataškaju!


Ante Rokov Jadrijević


P.S. (2009.g.): E, a ništa se nije otkrilo u „aferi Riječke banke“. Tu je „Aferu Riječke banke“ preko noći zataškao Slavko Linić. Oslobođena su krivnje dva srpska glavna direktora te banke, a za novog direktora postavljen je opet jedan Srbin – Petar Radaković. Dakle, „Pojeo vuk magarca“!!


Međutim, prije par dana čuli smo vijest da će se dileru Riječke banke Eduardu Nobilu ponovo suditi. Valjda su ga prestrogo kaznili – čak na šest godina zatvora. Dakle, za preko 16,6 milijuna dolara po svakoj godini zatvora. Strašno! Zaista strašno!


Inače, "Hrvatsko slovo" ovaj tekst nije htio objaviti.


A.R.J.

Nema komentara: