petak, 29. veljače 2008.

TKO USTVARI VLADA HRVATSKIM «KRIVOSUĐEM»!!

Ante Rokov Jadrijević, publicist, Brtonigla 07. siječnja 2008.

(ante-rokov-jadrijevic.blogspot.com) Uredništvu portala amac.hrvati-amac.com

TKO USTVARI VLADA HRVATSKIM «KRIVOSUĐEM»!!

«Politika se nikad nije miješala u izbore» - rekao je Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP-a), u vrlo opširnom intervju-u novinaru Novog lista, odnosno Glasa Istre, gosp. Dubravku Grakaliću, 22. prosinca 2007.g.

Odmah ovdje na početku valja reći: To nije točno, gosp. Branko Hrvatin! Politika se uvijek miješala u sve, a naročito u izbore! Pa i Vi ste osobno izabrani na čelo Vrhovnog suda R.H. od strane politike. A tako je bio izabran i Vaš prethodnik dr. Ivica Crnić!

Dakle, radi se prvom tekstu novinara Dubravka Grakalića koji sam osobno ocijenio negativnom ocjenom, a pročitao sam jedno more njegovih novinarskih tekstova (pogotovu onih izvrsnih prije dvije-tri godine u tada nezavisnom Vjesniku). Očito je da je ovaj posljednji intervju bio namješten, odnosno dirigiran, kao odgovor na moj oštri i optužujući tekst objavljen na Web portalu amac.hrvati-amac.com dne 11. kolovoza 2007.g. «Predsjednik Vrhovnog suda R.H. Branko Hrvatin ne može biti na čelu Državnog izbornog povjerenstva».

Gosp. Branko Hrvatin je u ovom intervju-u izrekao neke krucijalne netočnosti, s kojima se ja nikako ne mogu složiti i to je razlog mog ponovnog javljanja. On je već u uvodu rekao: «Radim na izborima od 1990.g., a u DIP-u sam od 1992.g.» (To nam je vrlo korisna informa-cija!). A na pitanje novinara Dubravka Grakalića: «Je li Vam se politika miješala u posao?», gosp. Branko Hrvatin je odgovorio: «Nikada se politika nije miješala.... Nisam primjetio utjecaj politike. Napokon, vlast se promijenila 2000., pa onda opet 2003. Izbori su bili korektni i odlučivala je uvijek samo volja birača».

Ma, nije moguće!! Da su «izbori bili korektni i odlučivala je uvijek samo volja birača»?? Pa nismo valjda svi mi Hrvati baš tako zaboravni! Mi dobro pamtimo da je one za nas Hrvate fatalne izbore od 3. siječnja 2000-te godine namjestila američka ambasada u Zagrebu i njen ambasador William Dale Montgomery!! To je bila javna tajna i nepobitna činjenica, koju nitko nije ni pokušao javno osporiti. Čak ni Manolićev (kasnije Mesićev!) «Nacional»! Čak ni njihov Janusz Bugajski, tada stalni komentator «Nacionala» iz američkog obavještajnog establišmenta u Washingtonu! A slično je bilo i na parlamentarnim izborima u studenom 2003., kada je sa znanjem i podrškom izvana tiskano oko 300.000 nigdje evidentiranih glasačkih listića, jer je tzv. međunarodna zajednica bila nezadovoljna upornim oklijevanjem tadašnjeg premijera Ivice Račana da «pronađe, uhiti i transferira u Haag» našeg najslavnijeg generala Antu Gotovinu!

Osim toga, bilo je i kasnije mnogo slučajeva krivotvorenja izbornih rezultata, primjerice u Novoj Gorici, Požegi i – mojoj Brtonigli. I baš su te krivotvorine u Brtonigli zaštitili Crnićev DIP, Radolovićev ŽDIP u Puli i Ustavni sud (sudac Mario Kos). A tek da podsjetim na dvostruku izbornu prijevaru na početku 2005.g., kada su gosp. Borisu Mikšiću, nezavisnom kandidatu na predsjednič-kim izborima grubo pokradeni glasovi u korist Sanaderove «žrtvene ovce» na tim izborima gospođe Jadranke Kosor! A uoči tih izbora je DIP Ivice Crnića, ondašnjeg predsjednika Vrhovnog suda RH. odobrio tiskanje 700.000 prekobrojnih glasačkih listića, koji nisu nigdje bili evidenirani, što je inače bio primarni posao Crnićevog DIP-a. Dakle, radilo se o političkoj podvali par excellence!

Nevjerojatno je da sve to gosp. Branko Hrvatin, kako on to sam kaže, «nije primjetio»!??

Nama je, dakle, vrlo teško povjerovati da su i ovi izbori prošli bez miješanja politike u njih. Već sam idiotski izborni zakon je bio plod miješanja Pantovščaka i Banskih dvora u izborni proces, najvjerojatnije preko one njihove famozne «koordinacije» s početka 2004.g., koju naši kontrolirani mediji više i ne spominju. A ona i dalje postoji! Upravo stoga se u narodu i ovaj put govorilo o «Mesićevom nekorektnom utjecaju na DIP», od čega se sada gosp. Branko Hrvatin sada, naknadno i uzaludno brani.

Drugo, zloglasni GONG se razmilio po Herceg-Bosni i Sarajevu, kako bi, po riječima samog gosp. Branka Hrvatina «onemogućili bilo kakvu pojavu dvostrukog glasovanja». Dakle, opet je tobože problem Herceg-Bosna! A tko je nadgledao izbore u Banja Luki, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Doboju, itd.? Tko je nadgledao izbore u Beogradu, Novom Sadu, Bačkoj Palanki, Somboru, Apatinu i Novoj Pazovi? Zar Srbin Boško Picula i Srpkinja Vanja Škorić, inače glavna tajnica i glavna pravnica GONG-a? Hoću reći, zar GONG već odavno nije poznat kao vrlo pristrana organizacija?! Otkud inače tako veliki broj i veliki postotak Srpkinja i Srba u njemu, nesrazmjeran broju Hrvatica i Hrvata u njemu?! A da o «kvaliteti» tih Hrvatica i Hrvata u Gong-u i ne govorim!

Dakle, tko nam to drugi garantira da izbjegli Srbi «tamo daleko» nisu ujutro glasovali u mjestima svog sadašnjeg prebivališta, a popodne u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima i okolnim srpskim selima (Tenji, Dalju, Boboti, Trpinji, Bršadinu, Mirkovcima, Negosavcima, itd.)? Sugeriram neka svatko sam procijeni je li i na ovim netom prošlim izborima bilo miješanja politike u izbore!

Treće, gosp. Branko Hrvatin je rekao da «izbori u nas vrlo su komplicirani». On kaže da su «to potvrdili i strani promatrači, predstavnici OSCE-a, koji su stručne osobe koje se profesionalno bave izbornim postupcima i provode izbore u svojim zemljama. Njihova je ocjena da se radi o iznimno kompliciranom postupku, koji treba organizirati i pripremiti u kratkom roku od 30 dana».

A što je radio gosp. Branko Hrvatin šest mjeseci prije početka predizborne kampanje? Zašto izborni zakon nije bio donešen najmanje godinu dana prije izbora, kako je to pravilo u zapadnim demokracijama? Zašto «izborni postupak» nije «regulatorno giljotiniran» kako je to premijer Sanader bio obećao Europskoj Uniji još prije 20-tak mjeseci i zbog čega Hrvatska još čami u mračnom predsoblju EU-a?! Konačno, zašto nam gosp. Branko Hrvatin nije objasnio u čemu je ta kompliciranost naših izbora?

Budući da novinar Dubravko Grakalić nije postavio to pitanje gosp. Branku Hrvatinu (jer možda i nije smio to pitati ili su to pitanje glavni urednici cenzurirali), to pitanje sada ja postavljam! A pošto vjerujem da na to pitanje od gosp. Branka Hrvatina nećemo dobiti odgovor, onda ću ja sam na njega i odgovoriti: Zato što je to tražio upravo OSCE (po naše: OESS)! Naime, OESS je bio najveći komplikator tog i takvog idiotskog izbornog zakona!! Upravo je OESS godinama tražio svakojake, nepojmljive i nepodnošljive privilegije za izbjegle Srbe (kakve ne uživa nijedna nacionalna manjina u svijetu!), izmišljao ugroženost Roma Cigana u Hrvatskoj, zahtijevao uvrštavanje u naš Ustav novih i neautohtonih narodnosnih manjina, zahtijevao tzv. «pozitivnu diskriminaciju» nacionalnih manjina na našim izborima, sugerirao dvostruko pravo glasa, itd.,itd. A to je itekako dovelo do toga da su «izbori u nas vrlo komplicirani». Dakle, kakvog li licemjerja OESS-a u Hrvatskoj!! Da onaj tko je stalno huškao i stvarao te probleme hrvatskom narodu, sada za njih optužuje nas i našu Hrvatsku! Recimo to sasvim otvoreno: OESS se u Hrvatskoj bavio najprljavijom subverzivnom djelatnošću. Zato mu je čvrsti i odlučni ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno zalupio vratima pred nosom u svojoj suverenoj i slobodnoj Rusiji!

A na pitanje novinara Dubravka Grakalića: «Što se zbiva u pravosuđu? Javna je percepcija da su sudovi spori i loši...», od gosp. Branka Hrvatina, predsjednika Vrhovnog suda nismo dobili nikakav suvisli odgovor. Sve stari i izlizani bla-bla odgovori. Ni riječi o lošim pravosudnim zakonima, koji su jednako komplicirani kao i naš nakazni izborni zakon. Ni riječi o ekstremno-dominantnom položaju odvjetnika u našem «pravosuđu» (pogotovu onog njihovog dijela «diplomiranih kriminalaca» u našim sudnicama, a još više izvan njih!). Ni riječi o Udbomafiji koja drma građanskim odjelima naših sudova, ni o Udbi koja još uvijek drži sve konce u kaznenim odjelima naših sudova, a pogotovu u Državnim odvjetništvima. Ni riječi o potrebi lustracije u našem «pravosuđu». Na to sam mnogo puta osobno upozoravao Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ali uzalud. Udbi se žališ, Udba te tuži, Udba ti sudi. Kao meni u Općinskom sudu u Bujama i u Županijskom sudu u Puli. Kao bivši predsjednik tog suda dr.sc.Aldo Radolović, koji je za nagradu nedavno promoviran u suca Ustavnog suda R.H.! A ja sam zbog javnog ukazivanja na korupciju i kriminal u Poglavarstvu Općine Brtonigla osuđen u Općinskom sudu u Bujama od kaznene sutkinje gđe Ćirić na kaznu od 25 dana zatvora!

Novinar Dubravko Grakalić nije postavio pitanje gosp. Branku Hrvatinu o potrebi imenovanja novog, odnosno stalnog Državnog izbornog povjerenstva iz redova uglednih građana i uglednih, poznatih i vrsnih pravnika. To je pitanje bilo postavljeno još prije godinu dana u našem tisku. Valjda se to nije smjelo pitati predsjednika Vrhovnog suda R.H. i ujedno predsjednika Državnog izbornog povjerenstva. A možda je i to cenzurirano od strane GAZDA s Pantovščaka i/ili Banskih dvora. Naime, kada bismo imali stalno Državno izborno povjerenstvo, onda naši budući izbori jamačno ne bi bili tako komplicirani i – opskurni. Ne bi bili ovako zbrda-zdola hitni i ovoliko mutni. A to je problem i cijelog Istoka Europe. A s Berlusconijem i njegovim prijateljem Sanaderom«dr. Berluscom», taj se problem polako pojavljuje i na Zapadu Europe.

A jučer smo čuli da budući premijer Sanader namjerava ponovo za ministricu pravosuđa imenovati gospođu Anu Lovrin. Nevjerojatno! Znači da je dosadašnji premijer Sanader zadovoljan ovakvim katastrofalnim stanjem u našem pravosuđu. A to je vrlo znakovito! Jer to nije nimalo slučajno!!

Citiram novinara Grakalića: «Javna je percepcija da su sudovi spori i loši...». A Sanader je s time ipak zadovoljan. Stoga ću ovdje i sada citirati (ne)slavnu novinarku Heni Erceg, inače glavnu urednicu splitskog (i Soroševog) «Seral Orjuna»: «Nevjerovatno je kako se uvijek u mutnim situacijama na čelu nadležnih resora Vlade uvijek nađu nekakvi Mutleki i Tutleki!!». Ona je u citiranom tekstu iz 2006.g. aludirala na ministricu pravosuđa Anu Lovrin i ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina. A ja držim da je gosp. Kirin dobro vodio svoj resor unutarnjih poslova. Ovdje kod nas u Istri MUP sve bolje radi svoj posao. Blokada je naime bila u državnim odvjetništvima, koja perfidno štite kriminalce. A njima je pravi šef predsjednik Stipe Mesić, dok je Mladen Bajić samo njegov «posilni»! I baš su njih dvojica glavni gospodari hrvatskog «Krivosuđa»!!

Na kraju se postavljaju ova pitanja: Hoće li i može li buduća i stara ministrica Ana Lovrin dekriminalizirati naše «pravosuđe»? Hoće li ona «donijeti bolje zakone, koji će služiti hrvatskim građanima, a ne prevarantima i lopovima» (gosp. Grga Jelinić iz Zagreba, u Vjesniku 7. srpnja 2004.g.). Hoće li ona ukinuti «nemoralne zakone koji potpuno isključuju princip pravde» (A.R.J.,

7. listopada 2006.). Hoće li ona hitno izmjeniti zakon o odvjetništvu (kao što predlaže pučki pravobranitelj gosp. Jurica Malčić)? Hoće li ona drastično smanjiti utjecaj «pravne mafije», odnosno fiškalskog establišmenta, pod egidom HOK-a? Hoće li ona uvesti pučke pravobranitelje i besplatnu pravnu pomoć u naše sudove? Hoće li ona napokon spriječiti da se «presude donose u kafićima i birtijama, dok se u sudnicama samo glumata» (g. Branko Šerić, veljača 2005.g.). Hoće li ona napokon spriječiti brojne podvale sa Zapisnicima sa suđenja, što se meni često dešavalo na mnogim glavnim raspravama u Općinskom sudu u Bujama. I još gorim suđenjima u Županijskom sudu u Puli, uključujući i novog v.d. predsjednika Županijskog suda u Puli, suca Iztoka Krbeca, inače kaznenog suca. Ja mislim da će sve ostati isto. A to očito i žele predsjednik Stipe Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader. Stoga će im u svemu tome i dalje trebati asistirati i svi njihovi dosadašnji Tutleki i Mutleki! Jer njihov cilj ionako nikada nije ni bila EU, nego tzv. Zapadni Balkan, s Beogradom kao glavnim gradom. No pasaran!!

Upalimo stoga sva svjetla javnosti, jer je javnost smrt za mračne snage!!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(Hrvatski socijal radikal)


Nema komentara: