nedjelja, 28. srpnja 2013.

PRVI MINISTAR, NAJNESPOSOBNIJI OD SVIH MINISTARA!Ante Rokov Jadrijević, Pula / Brtonigla                                                                         17.10.2001.

Uvodna napomena (28. srpanj-juli 2013):

            Da nam se povijest stalno ponavlja - i uvijek sve gore i gore - neka pokaže i ovaj stari tekst od prije skoro 12 godina.

Naime, opet Hrvatska ima na vlasti stare Udbo-komuniste i opet je sve po starom, danas kada je naš premijer gosp. Zoran Milanović, od Ivice Račana oktroirani novi šef SDP-a (Stranke demagoških promjena – SDP). On, Milanović, nikako da shvati da ne može sve 4 godine igrati s istim timom nesposobnih i/ili nestručnih i nekompetentnih ministara. Ili je On sam, kao premijer, odnosno prvi ministar, najnesposobniji od svih svojih ministara?! 

Još prošle godine je propustio temeljito rekonstruirati svoju Vladu, naročito nakon suđenja svom prvom podpredsjedniku Vlade i najmoćnijem ministru Radimiru Čačiću.

Nakon katastrofalnih prvih godinu i pol dana na vlasti ove nesposobne Vlade, opravdani su zahtjevi NEZAVISNE JAVNOSTI: ne bi li ipak bilo bolje raspisati prijevremene izbore!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist i blogger,
(Hrvatski socijal-radikal)

                                                                             * * * * * *

Uredništvu «Vjesnika»                                                                               17.10.2001
                        i Komu Treba: gosp. Ivici Račanu

                       
PRVI MINISTAR, NAJNESPOSOBNIJI OD SVIH MINISTARA!

            Prije kojih tjedan dana je gosp. Joško Kontić, saborski zastupnik iz redova HSLS-a, izjavio da je ovu fenomenalnu nesposobnost Račanove Vlade treba konačno pripisati (i) samom predsjedniku hrvatske Vlade, gosp. Ivici Račanu.

            Ja se potpuno slažem s tom izjavom gosp. Joška Kontića, ali mislim da je «prekratka».

Naime, gosp. Račan je zasigurno najnesposobniji ministar svoje Vlade! Čovjek kojemu treba čitavih pet minuta da smisli i kaže pet rečenica, a uz to i fenomenalno spor u donošenju iole odlučnijih poteza, postao je smetnja i samom sebi.  I kao takav, kako on može smjenjivati neke svoje ministre, kad je on od njih još nesposobniji!

Kako je, na primjer, mogao smjeniti svog evidentno nesposobnog ministra financija g. Matu Crkvenca, kad mu on kao njegov šef samo smeta i povećava njegovu nesposobnost. Ili, kako gosp. Račan može smijeniti svog nesposobnog ministra prosvjete i školstva gosp. Vladimira Strugara, kad je on kao njegov šef još nesposobniji !

Šef Vlade određuje okvir djelovanja svojim ministrima, pa ako je ( a jest!) okvir krivo postavljen, onda i slika dotičnog ministra mora biti kriva, odnosno iskrivljena. Da sam ja ministar, ja ne bih nikako pristao da moja slika stoji u takvom iskrivljenom okviru! A zašto onda gospoda Crkvenac i Strugar pristaju da njihove slike stoje u tako iskrivljenim okvirima?

To je zato što oni pripadaju istom mentalnom sklopu kao i njihov šef Ivica Račan: starom komunističkom  mentalnom sklopu ( koji se nije nimalo «reformirao», osim što je odbacio balast jedne istrošene ideologije, odnosno utopije!). U tom mentalnom sklopu nije bila moguća smjena nesposobnih  «kadrova», nego samo njihova «rotacija» - dakako, samo u horizontalnom, a nikako i u vertikalnom pravu.

            Takav se slučaj tragično ponavlja i ovih posljednjih tjedan dana: nakon 21 tragične smrti pacijenata hemodijalize bubrega, gosp. Ivica Račan na svaki način izvrdava dati otkaz svojoj nesposobnoj ministrici zdravstva Ani Stavljenić – Rukavini, čak i nakon što mu je ona sama ponudila svoju ostavku.

            Koji je vrag gosp. Račanu da tako dijabolično ustrajava na nepromjenljivosti svojih nesposobnih ministara? Da li strah od «domino efekta»? Da li je pod nekom ucjenom?
           
Gospodin Račan bi se trebao konačno dosjetiti i prisjetiti da je njegov bivši komunizam propao svuda u svijetu najviše zbog nesmjenljivosti nesposobnih «kadrova».

Drugi razlog je bio čisto biološki: neke su svoje diktatore održavali u staračkom životu i pod cijenu polovice državnog budžeta. Namjerava li gosp. Račan pod istu cijenu održati i svoju vlast? Jamačno da!

            Dakle, da ne bismo čekali na spori sud biologije, ne bi li ipak bilo bolje raspisati prijevremene izbore!

                                                                                        A.R.J./Hrvatski socijal-radikal

Nema komentara: