četvrtak, 11. studenoga 2010.

KUNA SVAKAKO MORA DEVALVIRATI ! (Amen!)

Ante Rokov Jadrijević, publicist, Pula/Brtonigla 15. jan./siječanj 2.000.g.

Predsjedništvu SDP-a,

Uredništvu Vjesnika

Uredništvu Glasa Istre

KUNA SVAKAKO MORA DEVALVIRATI ! (Amen!)

Kaže jučer (14. siječnja 2.000.g.) gospodin-drug Mato Crkvenac u dva crvena sjeverno-jadranska dnevna lista: ' .... neće biti inflacijske politike, a niti će kuna devalvirati ili otklizati za 20-30 posto..... Te mjere bi nanijele veliku štetu i ne bi riješile višegodišnje probleme'.

Dakle, 'glasajte za promjene', a onda nema promjena! Dr. Mato Crkvenac je uporno četiri godine brbljao o potrebi hitne devalvacije kune, a sada kada je sudbina kune u njegovim rukama, sada od toga neće biti ništa! Međutim... bit će uskoro novi i novi izbori, pa ćemo se i to pitati!!

Što nova (Račanova) Vlada misli ponuditi narodu za slijedeće izbore, kojih će jamačno biti ove godine nekoliko? Otvaranje novih radnih mjesta? Šipak! Tko će otvarati nova radna mjesta za čijom robom nema potražnje? Jer je preskupa i ne može konkurirati uvozu, a kamo li izvozu. Ili možda povećanje mirovina? Otkud! Dosta nam je ispraznih blebetanja. Naša mogućnost brzog izbavljenja leži u poljoprivredi, turizmu, brodogradnji, proizvodnji lijekova. Dokle god Hrvati budu kupovali hranu i piće u Mađarskoj, Sloveniji, Italiji ili (mlijeko) u Ukrajini (kao Škegrin 'Dukat'), nema ništa od nas, niti od rezultata od ovih netom prošlih izbora!

Kuna ipak mora devalvirati i to najkasnije do 31. marta /ožujka ove godine, to jest tri tjedna prije Uskrsa, naše prve šanse za oporavak našeg turizma (tako je prije 2-3 godine učinila grčka Vlada: devalvirala svoju drahmu za 14 posto – dva tjedna prije Uskrsa – i to katoličkog!). I slatko pobrala turističko vrhnje na Mediteranu !

'Jadranska obala je postala skupa', kaže ovih dana nadbiskup Pell iz Australije, u posjeti Zagrebu.

Dakako da tome nije kriv samo iznimno visoki tečaj naše kune, ali ostaje činjenica da je on prestrukturirao naš turizam i našu poljoprivredu u krivom smjeru: on je pogodovao enormnom rastu uvoza ..... Ako netko, kao naš novi ministar financija Mato Crkvenac, misli da se to može ispraviti nekakvih blagim lijekovima, onda mu je bolje da se ostavi praktične ekonomije i neka i dalje mozga (ili palamudi) o svojim promašenim teorijama i svojim promašenim 'Velikim Učiteljima'! Na gorke plodove 'Škegronomike' treba staviti jednako gorke lijekove! Škegrin namjerni poremećaj .... neće se moći suzbiti bez većih kontra-udaraca i novih poremećaja. To je iluzija!

Od plitke je pameti da bi devalvacija kune neizbježno izazvala stalnu inflaciju. Naime, naša kuna se jednako efikasno može braniti i na tečaju 7:1 (za 1 DEM) kao i na današnjoj razini 4:1. Treba samo upotrebiti iste mjere monetarne politike kao i u proteklih šest (lažno 'stabilnih'!!) godina. Time ćemo zaustaviti enormni uvoz, jer izvoz ionako ne možemo obnoviti ni za dvije godine. Spasimo dakle ono što se spasiti može u ovoj situaciji. Gorak lijek, ali jedini koji nas može spasiti! Znači, popravimo položaj turizma, poljoprivrede i brodogradnje - i to odmah! Učinimo njemačku marku (DEM) snažnijom na našem turističkom tržištu! A Nijemci su ipak naši najbolji turisti. Amen!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

* * * * * *

P.S.: Ni Vjesnik, ni Glas Istre ovaj tekst nisu se usudili objaviti.

A.R.J.

Nema komentara: