utorak, 17. studenoga 2009.

ZBOG ČEGA LIJEČNICI IMAJU DVOSTRUKO MANJU PLAĆU OD SUDACA, A PROFESORI DVOSTRUKO MANJU OD LIJEČNIKA?


Ante Rokov Jadrijević, dipl.ing.,Prof., Pula 24.I.2003.


Uredništvu «Vjesnika» Komu Treba: g.Ivici Račanu

Uredništvu «Hrvatskom Slovu»


ZBOG ČEGA LIJEČNICI IMAJU

DVOSTRUKO MANJU PLAĆU OD SUDACA,

A PROFESORI DVOSTRUKO MANJU OD LIJEČNIKA?

(1. dio)


Štrajk hrvatskih liječnika ušao je već u svoj deseti dan, a kraj se jedva nazire. Ministar zdravstva dr. Vlahušić čas negira samo postojanje štrajka, čas prijeti krivičnom odgovornošću većini liječnika, koji po njemu i nisu u štrajku. Izgleda da je predsjednik Vlade g. Ivica Račan konačno uočio tu golemu nelogičnost i odlučio malo «fermati» svog čudnog ministra Vlahušića. Šteta je samo što Račan nema snage ili odlučnosti otpustiti svog lošeg ministra!


Najčudnija je u svemu tome režimska «štampa». Ona štiti lošeg ministra zdravstva. Koliko još jučer je isto tako štitila i lošeg ministra školstva, dr. Vladimira Strugara. Njeni novinari na sve to nalaze odgovore samo u svojim lažnim i namještenim «anketama javnog mnijenja», koje se opet nimalo ne razlikuju od starih i poznatih komunističkih anketa – postupkom informbiranja, odnosno filtriranja informacija po načelu režimske podobnosti. Starom i istrošenom komunističkom metodom pokušavaju liječnicima suprostaviti građane, odnosno pacijente. Stoga u našem javnom mnijenju i vlada golema konfuzija mišljenja i stavova glede tog desetodnevnog štrajka liječnika. Cilj je u velikoj mjeri i postignut: na sceni je programirani kaos.


Međutim, liječnicima je teže podvaliti nego nama srednješkolskim profesorima. Protiv njih Vlada ne može pokrenuti i suprostaviti roditelje, kao nama, kao treću važnu kariku u isčašenom sistemu našeg školstva. Zdravstvo je praktično nezavisno od mišljenja i isfabriciranih stavova svojih klijenata, jer u zdravstvu postoji čvrsta hijerarhija odlučivanja (i dobro je da je tako, a ne kao u onom lažnom soc-samoupravljanju!), dočim se nama profesorima roditelji naših svakim danom sve lošijih učenika mogu miješati gotovo u sve! I odlučivati čak umjesto nas!


Dakle, u kojem brlogu leži lisica?


Na čelo naše države su se – trećejanuarskim lažnodemokratskim prevratom – vratili recirklirani komunisti, kojima tzv. «pravna država» nikad nije bila pri srcu i nikada neće biti pri srcu, pa makar se na čelu Hrvatske i nalazila tri diplomirana pravnika, kao što je to slučaj zadnje tri godine (od tog nesretnog prevrata.)! Stoga su oni učinili mnogo na tome da glavne nositelje pravne države - suce – što čvršće vežu uz sebe, a sve po starom Titovom načelu: «Podmiti, pa vladaj ! ». To je osnovni razlog što naši suci stalno dobivanju enormne povišice plaća: da što čvršće budu vezani uz režim i da im ne pada na pamet da mu ne služe bezpogovorno i vjerno.


Dakle, osnovna je režimska laž da su plaće sucima nedavno još jednom enormno povećane samo zbog toga da oni ne bi podlegli iskušenju primanja mita od kojekakvih kriminalnih skupina ili lobija; njima su plaće opet enormno povećane upravo zato da se ni slučajno ne bi drznuli da sude protiv kriminalaca bliskih samom vrhu Mesićeve, Račanove i Tomčićeve vlasti ( stanovitog Viktora Lenca, stanovitog Enrona, stanovite Ribanke, stanovitog Klarika, itd.).


Drugim riječima, njih je režim podmitio da ne sude protiv njihovih kriminalnih i drugih režimskih miljenika! Vlast je visokim plaćama naprosto kupila njihovu totalnu lojalnost. I tako smo opet dobili jednu blokiranu i tzv. «pravnu državu»!


Međutim, sve je to bio račun bez krčmara. Zaboravio je Režim da će to izazvati lavinu nezadovoljstva među ostalim korisnicima državnog proračuna, pogotovu onima koji se u svemu mogu mjeriti sa sucima: liječnicima i profesorima.


Naime, baš i nije bilo teško završiti pravni fakultet! Po težini je to uvijek bio drugorazredni fakultet! Bodovni prag za njega je uvijek bio daleko niži nego za fakultet elektrotehnike i medicine. Sjećam se duhovite izreke mog dekana na elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, l961.g., Prof.dr. Danila Ivanovića, inače Crnogorca: «Pod Lovćenom zeleni se trava, pod Lovćenom oteli se krava, ode tele da studira prava». A onda je to odmah propratio ovom porukom nama novim studentima: «Kolege, ne morate svi vi završiti ovaj fakultet. Ovo je najteži fakultet. Ima tu blizu jedan fakultet koji svako može završiti - pravni fakultet!».


Potpuno normalno, na tu novu režimsku podvalu prvi su reagirali profesori i učitelji, a onda i liječnici. Jer, gdje to ima zdrave logike da liječnici imaju dvostruko manje plaće od županijskih, pa čak i općinskih sudaca? Gdje to ima logike da neki stariji inženjeri – na kraju svojih inženjerskih karijera zatečeni u školstvu – imaju četiri puta manje plaće od plaća običnih općinskih ili gradskih sudaca. Netko se tu gadno zapleo u svoje pravne trice i kučine! Rezultat je opravdano i posvemašnje nezadovoljstvo u redovima liječnika i profesora, pogotovu onih starijih od 40 ili 45 godina, koji su ostavili svoju mladost u našim oskudnim bolnicama i još oskudnijim školama. A upravo je to ono što je našem javnom mnijenju zatajila Račanova i Mesićeva režimska «štampa»!!


Stoga se sada ne treba nimalo čuditi ovom štrajku liječnika, koji traže povišicu plaća od čak 45 posto! Privremneno su – da bi pokazali svoje razumijevanje za stanje u društvu i svoju dobru volju - spustili svoj zahtjev na povećanje plaća od «samo» 26 posto, ali im Vlada na kraju ili pri kraju štrajka nudi povišicu od samo deset posto. Siguran sam da će Vlada morati više popustiti. A sama je kriva za to.


Naprotiv, Račanova Vlada je nama profesorima još prije dvije i pol godine smanjila plaće za pet posto ! Nakon našeg nedavnog štrajka Vlada nam je obećala podići plaće za deset posto. No ispostavilo se da će to povećanje biti jedva 6.5 posto! Realno povećanje je, dakle, samo jedan i pol posto. Ali ni toliko, kad se zna koliko su nam porasli troškovi života u posljednje dvije godine i za koliko nam je opala kupovna moć naših mizernih plaća. Stoga smo prije deset dana opet štrajkali. Čini se: uzalud! Nije! Podbacile su u štrajku profesorice, ali nisu podbacili naši učenici!!

Školstvo je spalo na razinu nužnog zla Račanove Vlade. Očito je da ćemo uskoro opet morati štrajkati!


Srećom, ovom napaćenom narodu je svakim danom sve jasnije tko ustvar ucjenjuje građane ( i seljake!): to su naši nesposobni ministri i još nesposobnija Račanova Vlada (koja vraća svoje predizborne dugove/usluge MMF-u), a ne liječnici i mi profesori.


(nastavit će se....)


Prof. Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

Tehnička škola Pula


Nema komentara: